Σε αυτή την έκδοση θα βρείτε τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
Σε αυτή την έκδοση (Κατεβάστε το PDF)
Παραθέτουμε συνοπτικά τις βασικές ρυθμίσεις που παρέχει η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 2443/20.6.2019) με την οποία ρυθμίζονται ειδικά θέματα σχετικά με την τήρηση και τη διαδικασία καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (εφεξής Κεντρικό Μητρώο).
Το Κεντρικό Μητρώο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και συνδέεται ηλεκτρονικά με τον ΑΦΜ κάθε νομικού προσώπου ή οντότητας, τροφοδοτείται από τις Δημόσιες και άλλες Υπηρεσίες και μπορεί να συνδέεται και με άλλους φορείς που τηρούν πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους.
Επιπλέον, όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα της έδρας ή τυχόν απαλλαγής τους από φορολογία δυνάμει ειδικών διατάξεων, οφείλουν να καταχωρίζουν στο Κεντρικό Μητρώο τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους, και επιπλέον να φυλάσσουν τα στοιχεία αυτά στην έδρα τους (Ειδικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων).
Υπόχρεοι καταχώρισης
Στους υπόχρεους καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο συγκαταλέγονται:
- Εμπορικές επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες σε ρυθμισμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης.
- Ναυτικές – ναυτιλιακές εταιρείες
- Αστικές επαγγελματικές εταιρείες
- Οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
- Καταπιστεύματα (trusts) και παρεμφερή μορφώματα
- Συνεταιρισμοί
- Εταιρείες που βρίσκονται σε πτώχευση, εκκαθάριση ή ειδική εκκαθάριση ή σε παρόμοιες διαδικασίες αφερεγγυότητας
Οι εισηγμένες εταιρείες σε ρυθμισμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης που λειτουργεί στην Ελλάδα καταχωρίζονται αυτόματα στο Κεντρικό Μητρώο, μέσω σύνδεσης του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών με τη ΓΓΠΣ.
Διαδικασία καταχώρισης
Η διαδικασία καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr, στην οποία πρόσβαση για υποβολή των στοιχείων έχουν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, όπως εκπροσωπούνται από τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους.
Στοιχεία καταχώρισης υπόχρεων
- Το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για την παροχή των στοιχείων (πάροχος) καταχωρίζει, σε κάθε περίπτωση, τα βασικά στοιχεία του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που εκπροσωπεί (ΑΦΜ, επωνυμία, Διακριτικό Τίτλο κ.α.) καθώς και τα δικά του προσωπικά στοιχεία (ΑΦΜ, όνομα, Επώνυμο κ.α.).
- Καταχωρίζονται τα βασικά προσωπικά στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων, η διεύθυνση επικοινωνίας, η ιδιότητα τους (π.χ. μέλος Δ.Σ.), καθώς και το είδος και η έκταση των δικαιωμάτων τους (π.χ. ποσοστό δικαιώματος ψήφου).
- Τα στοιχεία αυτά αντλούνται από τη βάση δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης και επικαιροποιούνται και επιβεβαιώνονται από τον πάροχο στοιχείων, ο οποίος φέρει και την ευθύνη της ακρίβειας και πληρότητας αυτών.
- Τα δεδομένα αυτά τηρούνται online για πέντε έτη και μετέπειτα φυλάσσονται σε βάση δεδομένων που τηρεί
η ΓΓΠΣ.
Δικαιώματα και τέλη πρόσβασης
- Απεριόριστο δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα αυτά έχουν οι αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές, ενώ περιορισμένο δικαίωμα πρόσβασης έχουν οι αρμόδιες αρχές (π.χ. η Τράπεζα της Ελλάδος) και τα υπόχρεα πρόσωπα και μόνο για τους σκοπούς εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας σύμφωνα με το νόμο για το ξέπλυμα χρήματος. Τα φυσικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης για ειδικώς ορισμένα στοιχεία (ονοματεπώνυμο,
υπηκοότητα, είδος και έκταση των δικαιωμάτων που κατέχουν οι πραγματικοί δικαιούχοι). - Για την πρόσβαση στα δεδομένα καθορίζεται ετήσιο τέλος ύψους ΕΥΡΩ 100 για τα υπόχρεα πρόσωπα που εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας, σύμφωνα με το νόμο για το ξέπλυμα χρήματος, καθώς και τέλος ύψους ΕΥΡΩ 20 (για 10 αναζητήσεις) για τα φυσικά πρόσωπα.
- Η είσπραξη των τελών γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικού παραβόλου το οποίο εκδίδεται με την αίτηση για αναζήτηση. Η πληρωμή του παραβόλου επιτρέπει την αναζήτηση.
- Με την πρόσβασή τους στο Μητρώο, οι χρήστες αποδέχονται την καταγραφή των στοιχείων τους, καθώς και το γεγονός ότι οι εταιρείες/νομικές οντότητες (για τις οποίες έχει ζητηθεί η αναζήτηση), θα ενημερωθούν για την αναζήτηση που έγινε από τον χρήστη.
Αίτημα χορήγησης πληροφοριών
Προσδιορίζεται διαδικασία κατά την οποία οι αρμόδιες Ελεγκτικές αρχές, οι αρμόδιες αρχές και τα υπόχρεα πρόσωπα υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα για τη χορήγηση πληροφοριών.
Χρόνος και σειρά καταχώρισης
Η διαδικασία καταχώρισης των στοιχείων πραγματοποιείται χρονικά ανά Ομάδα νομικών προσώπων/ νομικών οντοτήτων, σύμφωνα με το Παράρτημα της απόφασης, στο οποίο έχει καταχωρισθεί το σύνολο των υπόχρεων σε
φορολογία εισοδήματος στην Ελλάδα νομικών προσώπων και οντοτήτων, ως εξής:
- Η Ομάδα Α από 16/9/2019 – 14/10/2019.
Περιλαμβάνει ενδεικτικά: αστική επαγγελματική εταιρεία δικηγόρων, ναυτική εταιρεία ν.959/79, ειδική ναυτική εταιρεία, αλλοδαπή εταιρεία ν.89/67 - Η Ομάδα Β από 30/9/2019 – 1/11/2019.
Περιλαμβάνει ενδεικτικά: μονοπρόσωπη ΑΕ, ΙΚΕ, κοινοπραξία, αστική μη κερδοσκοπική. - Η Ομάδα Γ από 14/10/2019 – 29/11/2019.
Περιλαμβάνει ενδεικτικά: AE, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ.
Για την εξοικείωση των χρηστών, η εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά από 20 Ιουλίου 2019.
Διαρκής υποχρέωση σύνδεσης με το Κεντρικό Μητρώο και Έλεγχος
- Προβλέπεται η υποχρέωση κάθε νομικού προσώπου και νομικής οντότητας, να καταχωρίζει τα προβλεπόμενα στοιχεία εντός 60 ημερών από τη σύστασή του, ή την επέλευση αλλαγών στα καταχωρημένα στοιχεία.
- Υπενθυμίζεται ότι, η μη συμμόρφωση με την υποχρέωση καταχώρισης των στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο συνεπάγεται τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
- Σε περίπτωση μη τήρησης των στοιχείων πραγματικών δικαιούχων στην έδρα του νομικού προσώπου/ νομικής οντότητας (Ειδικό Μητρώο) επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ΕΥΡΩ 10 000 και τίθεται προθεσμία για συμμόρφωση.